Национална олимпиада по ИТ

ППМГ

Петър създаде изкуствен интелект, който предсказва развитието на бизнеса

Проектът Markles е на първо място в областния кръг на олимпиадата по ИТ и очаква да бъде допуснат до Националната олимпиада. Преподавател по ИТ на Петър Петров от 12а клас е инж. Надя Добрева

„Все още има малки предприятия, които съхраняват данните си на хартия или в обикновени файлове, без да оползотворяват всички свои възможности.“ – пише Петър Петров от 12а клас в резюмето на проекта си за областния кръг на олимпиадата по ИТ. - „Реших да създам приложението Markles (комбинация от думите маркетинг и sales– продажби), в което бизнесменът да въвежда данни за своите служители, за клиентите, които има, за сключени сделки и продажби. Всичко това се визуализира чрез графики и се генерира прогноза за развитието на този бизнес през следващия месец“. Петър се е вдъхновил да създаде този проект за изкуствен интелект след разговори със свои работещи близки, като е забелязал пропуски в информационната структура на техния бизнес.

Представям си светло бъдеще за моя продукт, защото има много възможности да се разшири и разраства. Той може да предвижда не само данни и числа, а може да групира самите клиенти, да им изпраща маркетинг имейли. Така ще се увеличи броят на потенциалните клиенти, а също и лоялността им към фирмата.“

Мисли да учи в България и си представя своето бъдеще като програмист, работещ за благото на бизнеса.

 

14 4 22 pavel

Приложение за скок с парашут – предложено за Националната олимпиада по ИТ

Софийски клуб за скайдайвинг ще използва проекта на Павел и Денис от 12а клас, чиито научен ръководител е инж. Надя Добрева

На тези момчета им харесва да летят. През 2020 г. „космическият“ проект на Павел Дамянов и Денис Билял (тогава в 10 кл.) бе първи в България на Националната олимпиада по ИТ. През 2022 г., вече като абитуриенти, те отново оглавиха класирането в областния кръг на олимпиадата по ИТ и очакват допускане до Националната олимпиада в направление „Съвременни системи за визуална информация“.

Приложението, което им донесе успех, е със заглавие: „Моментът на скока“. „Искахме заглавието да внушава чувството, което изпитва един практикуващ skydiver”, а именно преборването на страха от скока. Играта пресъздава симулация, в която играчът преживява свободното падане. Той може да използва различни контроли, с които да променя траекторията и скоростта на героя» - пишат Денис и Павел в резюмето си за олимпиадата. Първоначално се свързват със софийски клуб по скайдайвинг, получават указания и материали, свързани с парашутния спорт. Приложението е създадено чрез програмиране на С# и платформата UnityEngine, за 3D графиката е използван Blender, AdovePhotoshop, AdobeIllustrator. „В процеса на реализация нямат строго разпределение на ролите и функциите. Двамата работят в различните платформи за дизайн, програмиране и комплектоване на компонентите“ – казва техният научен ръководител и преподавател по ИТ инж. Н. Добрева. Клубът, който ги е подпомогнал при подготовката на проекта, сега проявява интерес да използва приложението „Моментът на скока“ за подготовката на бъдещи скайдайвъри, които искат първоначално да тестват виртуално преживяването.

 

14 4 22 fani

„Да покажем, че математиката и историята не са страшни!“

Два отбора от 10б клас с преподавател по ИТ инж. Ирина Минкова са предложени за националния кръг на олимпиадата по ИТ

ДесетокласницитеБлаговеста, Фатменур, Богдан и Мартин са посветили последните два месеца на създаване на проекти по информационни технологии, които ги класираха на първо място в областния кръг на олимпиадата по ИТ. Работили са от вкъщи, но в непрекъсната онлайн връзка помежду си – след училище, вечер и основно нощем. Единият проект доказва, че „математиката не е страшна“, а другият – че „историята е интересна“, споделят те. Успехът им е доказателство, че информационните технологии също не са страшни, не са скучна и досадна наука, а нещо, с което се забавляваш, докато вървиш към първото място в Разградска област.

Играй и се усъвършенствай“ е заглавието на проекта на Благовеста Велчева и Богдан Богданов. „Това е игра за деца от 1. и 2. клас, в която се решават задачи и има допълнителни малки игри, с които да могат да разпускат. Целта е чрез играта да им покажем, че математиката не е страшна“. Работили са 2 месеца върху играта, заедно решават какъв ще е дизайнът, и си разпределят задачите.

Колко добре познаваш родината си“ е проектът на Фатменур Бейтиева и Мартин Тотев. В този отбор един е дизайнерът, а друг пише кода. Изображенията са от източници, които се разпространяват свободно в интернет. „Всеки трябва да знае историята на България, затова чрез нашия проект ученици от 5. до 7. клас тестват знанията си и научават нови факти. Представлява карта на България с бутони към всяка област, които отварят въпрос. На въпросите може да се отговори за 20 секунди, има и подпомагащи изображения. Калкулират се точки или се губят при неправилен отговор“ – разказват Фани и Мартин.

Покана за дарения

Актуално

Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба [ ... ]

НовиниОще...
Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд [ ... ]

НовиниОще...
Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България [ ... ]

НовиниОще...
Прием в пети клас за учебната 2024/2025

 

 

 

==>> Изтеглете

Заявление за участие [ ... ]

Прием 5 класОще...
Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва [ ... ]

НовиниОще...
Още новини