Първата профилирана гимназия в Разград стана на половин век

ППМГ

Първата профилирана гимназия в Разград стана на половин век

На 2 септември 2022 г. ще се навършат точно 50 години, откакто със заповед на Министъра на образованието на Народна република България е създадена Математическа гимназия в Разград. До този момент през 1972 г. разградските младежи и девойки могат да продължават образованието си само в професионални гимназии или да изберат да си останат в общообразователното училище.

МГ „Акад. Н. Обрешков“ е първата гимназия със засилено изучаване на математика, физика, биология, химия, единственото училище, в което тогава се преподава английски език. Целта му е да подготвя кандидат-студенти за специалности, свързани с промишлеността, архитектурата, медицината, науката на България.

В днешния пъстър калейдоскоп предлагаме поглед към настоящите ученици на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – отново първи в България по математика, по информационни технологии, по английски и по български език, отново спорт, шахмат, изкуства и благотворителност. Уж същото, а всяко поколение има уникално и единствено преживяване с любимото училище.

23 5 2022 2

Петър Петров – лауреат на националната олимпиада по лингвистика

Петър Петров от 12а клас е удостоен с честта да издигне знамето на Република България на 24 май на площад Ларго в Разград. Той е един от осемте отличници на випуска. Беше на първо място и в Областния кръг на олимпиадата по ИТ, за която създаде изкуствен интелект, който предсказва развитието на бизнеса. Но най-големият му успех е оценката 6.00 в Националната олимпиада по лингвистика, за което е удостоен със званието „лауреат“. На снимката той е сред съотборниците си от клуба по лингвистика: Ася и Симона Андрееви, Петър Петров, Мария Георгиева, Мира Радославова (шеста във възрастовата си група на Националното състезание), Иван Генчев. Техен ръководител и вдъхновяващ пример във всичко е математичката Емилия Станкова, също възпитаник на Математическата гимназия.

23 5 2022 3

Скок с парашут на пето място в Националната олимпиада по ИТ

Софийски клуб за скайдайвинг ще използва проекта на Павел и Денис от 12а клас, чийто научен ръководител е инж. Надя Добрева

На тези момчета им харесва да летят. През 2020 г. „космическият“ проект на Павел Дамянов и Денис Билял (тогава в 10. клас) бе на първо място в България на Националната олимпиада по ИТ. През 2022 г., вече като абитуриенти, те отново оглавиха класирането в Националната олимпиада в направление „Съвременни системи за визуална информация“. Олимпиадата се проведе онлайн на 14 май в базата на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград. Единствените допуснати до националния кръг бяха Денис и Павел.

23 5 2022 4

Приложението, което им донесе успех, е със заглавие: „Моментът на скока“. „Искахме заглавието да внушава чувството, което изпитва един практикуващ “skydiver”, а именно - преборването на страха от скока. Играчът преживява свободното падане и може да използва различни контроли, с които да променя траекторията и скоростта на героя” - пишат Денис и Павел в резюмето си за олимпиадата. Приложението им е на пето място в категорията, но е най-доброто измежду всички приложения, участвали в Националната олимпиада, тъй като на първите четири места са различни устройства (очила за слепи, роботи-асистенти), които представляват друг тип продукт, коментира техният научен ръководител инж. Надя Добрева.

23 5 2022 5

Антон Лазаров – осми в страната по английски език

Тони е единственият ученик от Разград, класиран на Националната олимпиада по английски език, с най-висок брой точки във възрастова група 9. клас. Вече на национално ниво постигна осма позиция в България. Уникалното при него е, че няма частни учители, нито извънкласни занимания по английски. Научил е езика сам и в училище (първо ОУ „Н. Икономов“, а сега и в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“), воден от любовта си към филмите, музиката и към държавата Канада. Сега напредва в два славянски езика (полски и руски), а всъщност учи в „докторска“ паралелка със засилено изучаване на биология и химия. Ето - заради хора като Антон Лазаров в химна на Математическата гимназия се пее „никога не се отказвай, с интелекта си блести“!

23 5 2022 6

Фатменур Ердинчева е 16-та в България по български език

„Общинският кръг на олимпиадата по БЕЛ беше по-лесен от контролните на госпожа Антоанета Костадинова“, казва с усмивка Фани от 10.б клас. Тя и Невяна Каспарова от ПГПЧЕ бяха единствените допуснати до Национална олимпиада по БЕЛ от Разградска област. На национално ниво Фатменур достигна до достойното 16-то място във възрастова група 8. – 10. клас. Винаги са й препоръчвали да се насочи към нещо, свързано с езика: журналистика, право. Но не! Фатменур Ердинчева настоява, че математиката ѝ харесва. На НВО след 7 клас има 98 точки от 100 по БЕЛ и е приета сред първите в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. И така успоредно с предметите, които се изучават в профилирана паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“, Фатменур напредва в „двете крайности“ – компютри и български. Още за успехите й четете тук в статията „Млади таланти 2022“.

23 5 2022 7

„Гласът на химна“ Иван Гайдаров се завърна като преподавател

Как музиката се оказа един от най-вълнуващите предмети? Много лесно - когато учениците видяха в класната стая да влиза човекът, записал химна на ППМГ, възпитаник на Математическата Иван Гайдаров. Само допреди 5 години той е бил абитуриент тук, а на всички празници е пял химна „ПМГ подготвя ни да сбъднем нашите мечти“. Днес Иван Гайдаров е развил музикална кариера. Съвсем скоро излиза първата песен в неговия YouTube канал. Тя е кавър; оригиналът е на Ку-ку бенд и Борис Солтарийски и носи името "Девет" (подробности през юни, когато е премиерата). Освен, че вдъхновява децата с музика, запалва в тях интереса към тренировките и здравословния начин на живот.

Млади таланти’2022

Единствените участници от Разградска област в състезанието на МОН „Млади таланти“ са от 10б клас на Математическата гимназия. Математиката и информационните технологии послужиха на четирима, за да анализират нивото на замърсяванията на въздуха в Североизточна България. Подготвиха ги техните преподаватели инж. Ирина Минкова (ИТ), Марияна Николова (математика) и доцент доктор на математическите науки Иванка Желева (от РУ „Ангел Кънчев“. 26 от общо 37 проекта са допуснати до национална защита, а сред тях и проектите на Благовеста, Фатменур, Богдан и Мартин.

Успеха на четиримата от 10б клас коментира тяхната класна и преподавател по ИТ инж. Ирина Минкова: „В момента по математика учат статистика. Използвайки знанията по статистика от математиката и прилагайки ги в ИТ чрез създаване на диаграми, в крайна сметка учениците направиха анализ на състоянието на замърсяванията. Може би никой не е представял екологични проекти за това състезание!“.23_5_2022_8.jpg

На снимката (отляво надясно): Мартин Тотев, Фатменур Бейтиева, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Благовеста Велчева и Богдан Богданов.

23 5 2022 9

На снимката: Едно „намигване“ към музиката отпреди 50 години е подаръкът, който Випуск’2022 направи на Математическата имназия - грамофон и плоча, издадена в един-единствен екземпляр. Винилът съдържа химна на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Химна на Република България. С този жест абитуриентите поканиха своите учители и ръководството на гимназията на абитуриентския си бал 25 май.

23 5 2022 10

За женската красота и сила, които ще спасят света

Румина Събева от 10.а клас е удостоена със специалната награда от конкурса „Красотата ще спаси света“, организиран от ПГТЛП “Г. Делчев“ – Благоевград. „За мен красотата се олицетворява от жената като цяло, затова веднага си представих женски образ, а учителката ми по рисуване ми подсказа, че портретът може да бъде на българка, затова добавих цветя и шевици“. Преподавателят по рисуване Стоянка Димитрова е поддържа постоянна експозиция с творби на млади художници в Математическата гимназия, води и клуб „Арттерапия“.

I-то издание на Националния конкурс „Безброй рецепти за успех“ приключи преди дни, а в категория изобразително изкуство темата бе „Красотата ще спаси света“. Победителите в конкурса бяха определени чрез гласуване във Facebook страницата на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост - Благоевград. 

23_5_2022_11.jpgШезаи Топал по стъпките на световния шампион Веско Топалов

Мартин Катев 

Завърши турнирът, посветен на 50-годишния юбилей на ППМГ. Над шахматните полета се сражаваха 32-ма ученици. Бяха пожертвани много шахматни фигури, включително дами, а много царе попаднаха в плен. Но това е само една игра и затова истинският победител бе приятелството!

След четиридневни битки на шахматния трон се изкачи дванадесетокласникът Шезаи Топал, който с бързата си и агресивна игра показа, че уверено върви по стъпките на бившия световен шампион Веско Топалов! Втора се класира осмокласничката Тоана Назми, а трети остана седмокласникът Николай Илиев. Призовата четворка допълни петокласникът Виктор Имперов, който загатна за сериозно присъствие в турнира през следващите години. Турнирът възобнови шахматната традиция в ППМГ и планираме да постави началото на по-сериозно шахматно развитие в училището.

Страницата подготви Д. Неделчева. Използвани са и снимки на Никита Стоименов и Мартин Катев

Покана за дарения

Актуално

Най-добрите волейболисти учат при нас!

Момчетата ни (11.-12. клас) са първи в Община Разград. Най-полезните [ ... ]

СпортОще...
Безапелационна шахматна победа за Николай Илиев от 8.г

Шестима шахматисти, водени от Т. Сюлейманов и М.Катев, се [ ... ]

СпортОще...
Второ място за ППМГ на Ученическите игри по футбол - юноши

На 10 и 11.11.2022г. се проведе общинският кръг от Ученически [ ... ]

СпортОще...
Вестник „Екип 7“: Състезание на НАСА носи награди за ученици от Математическата

За трета поредна година ученици от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ [ ... ]

В медиитеОще...
Мануел Василев: Ние сме иновативно училище от самото си създаване

Денят на народните будители е най-подходящата дата за ППМГ [ ... ]

НовиниОще...
Поздрави от възпитаник на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“

Казвам се Деян Узунов и завърших ПМГ "Акад. Н. Обрешков" [ ... ]

ВъзпитанициОще...
Няма Lactobacillus Bulgaricus в киселото мляко!

Тревожен сигнал от часа по биология:

В седмицата на тържественото [ ... ]

НовиниОще...
ВИДЕО: Природо-математическата гимназия в Разград отбеляза 50-годишен юбилей

С концерт Профилираната природо-математическа гимназия [ ... ]

В медиитеОще...
(СНИМКИ) 50 години Математическа гимназия

Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола [ ... ]

НовиниОще...
Покана

Колективът на ППМГ „Акад.Н.Обрешков“ най-учтиво Ви [ ... ]

НовиниОще...
Ученици от ППМГ обраха наградите от фотоконкурс „Моето различно щуро лято“

Никита Стефанов, 11В клас

На 7 октомври 2022 г., в ХГ „Проф. [ ... ]

НовиниОще...
Международният хакатон на NASA носи награди  на ученици от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“

ЛОКАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ в световното технологично състезание [ ... ]

НовиниОще...

Десетокласниците Калоян и Аляра впечатлиха журито с разработките [ ... ]

В медиитеОще...
Започна 51-вата учебна година на Математическата гимназия

МАНУЕЛ ВАСИЛЕВ, директор на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“:

Учете [ ... ]

НовиниОще...
(СНИМКИ) Първи учебен ден в ППМГ

 Първи учебен ден в ППМГ "Акад. Никола Обрешков" – Разград.

==>> [ ... ]

НовиниОще...
Контролни и класни работи

ППМГ "Академик Никола Обрешков"

График за провеждане на [ ... ]

Контролни и класни работиОще...
Още новини