Фотографи посвещават победата си на 50-годишнината на Математическата гимназия

Наши ученици обраха наградите в конкурса „Лицата на Разград“. Изложбата ще ни гостува на патронния празник 6 март

ППМГ

Добрият математик е добър фотограф, защото фотографската композиция изисква знание за пропорциите и кадрирането. Не е чудно, че седем наши ученици обраха наградите от (почти) всички възрастови групи на конкурса „Уловени мигове от Разград“ с подтема „Лицата на Разград“. Конкурсът е организиран от Община Разград и ЦУТНТ по случай празника на нашия град. В четвъртък купища награди се отправиха към нашето училище, а на церемонията в ЦУТНТ бе поканена лично петокласничката Еда Селим, удостоена със специалната награда на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев. Връчи й я зам.-кметът Хабибе Расим.

fotografi 2022 4

От заглавието на снимката на Еда (горе вляво) става ясно, че нашето момиче има и поетичен дар: „Вечерни нотки по булевард „Априлско въстание“. На второ място във възрастова група 5 – 7 клас е седмокласникът Румен Монев, не само художник-фотограф, но и репортер на училищния сайт и училищния инстаграм.

Наше е първото място и в следващата възрастова група VIIIXклас. Победител е осмокласничката Магдалена Димитрова с уникалната снимка «Бабите на Разград», в която тя е заснела обичая Бабинден.

fotografi 2022 6 

В най-голямата възрастова група с второ място е абитуриентката Славена Стефанова 12г клас със снимка на небето над нашия град. За сайта на ППМГ тя сподели: „В този ден погледнах нагоре и си казах: Небето е страхотно, какви нюанси, искам точно в такъв цвят да ми е роклята за бала. Ако обърнем снимката, прилича на океан. Ще уча висше образование и ще доплувам обратно в родния град, за да продължим поколението, да не застарява населението, а много повече млади хора да си остават в Разград“.

fotografi 2022 5 

Още трима талантливи фотографи от възрастова група 8 – 10 клас са вдигнали поглед (и фотоапарат) към небето на Разград: Айсу Сали 8 клас, Ипек Салиева 9в клас, Хавин Юнсал 8 клас.

Фотографията предопредели житейския път на един наш ученик Теодор Пенчев, който завърши Математическата гимназия през 2016 г., стана известен столичен фотограф и кинооператор, а в в тазгодишния конкурс „Лицата на Разград“ бе част от журито. Другите двама творци в журито бяха фотографката Петя Радкова и художникът Петко Антонов.

fotografi 2022 1

Творците от Математическа гимназия следват припева на химна на ППМГ: „Никога не се отказвай, с интелекта си блести“ и посвещават победата си на предстоящия 50-годишен юбилей на нашето училище. По случай патронния ни празник, 6 март, изложбата ще гостува в Математическата гимназия.

Покана за дарения

Актуално

Корея в сърцето на нашия петокласник Мирослав Андреев

Десетки са нашите ученици, които изучават корейски, защото [ ... ]

НовиниОще...
Прием 2022/2023 в ППМГ

Прием за учебната 2022/2023 година в ППМГ „Академик Никола [ ... ]

ПриемОще...
Математическо състезание Европейско кенгуру

Задачи за 1 клас ==>>

Задачи за 2 kлас ==>>

Задачи за 3 [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Още новини